Veertigdagentijd
Tijd van verstilling, vereniging met de Heer, tijd van genade
In de Veertigdagentijd gaan we normaal gesproken actief in quarantaine (het woord quarantaine is van deze 40-daagse afzondering afgeleid). Nu, in deze tijd waarin we moeten rekening houden met het gevaar van besmetting, wordt ze ons in zekere zin van buitenaf opgedrongen.
Maar kunnen we het ook niet zien als een tijd die ons wordt aangeboden? De stilte en afzondering die we normaal gesproken moeten bevechten wordt ons nu geschonken. Het komt erop aan om de verlatenheid te verinnerlijken en daarin ons te verenigen met de verlatenheid die Heer (voor ons) heeft doorgemaakt. We onthechten in de Veertigdagentijd aan uiterlijk genot, eten en drinken, TV, internet, sociale media en andere zaken die ons uiterlijk aangenaam zijn, om zo meer gevoelig te worden voor de innerlijke voeding die God ons wil schenken. God alleen is voldoende, zo leert Jezus ons door zijn woestijnervaring waarover we horen op de eerste zondag van de Veertigdagentijd. Wij mogen met Jezus die beweging meemaken, om opnieuw te proeven dat God ons innerlijk nabij is, m.n. ook als we ons in de woestijn van het leven weten.
Misschien mag ik u een paar handreikingen doen om deze verinnerlijking met en naar de Heer vorm te geven?
Liturgie van de H. Mis
De Kerk schenkt ons de liturgie van de H. Mis. En als is het momenteel misschien minder eenvoudig om fysiek aan de H. Mis deel te nemen, we kunnen ons geestelijk met de liturgie verenigen door de lezingen en gebeden van de dag tot gebedsstof te nemen. Een missaaltje of ook websites kunnen daarbij behulpzaam zijn:
Getijdengebed
Ook het getijdengebed is een krachtige manier om u in te voegen in de gebedsdynamiek van de wereld. Als u het morgen-, middag- of avondgebed bidt, weet u dat u bent opgenomen in de gebedsstroom met vele duizenden anderen, priesters, religieuzen, leken. Het klein getijdenboek bijvoorbeeld is handzaam en overzichtelijk (rkliturgie.nl).
Of meebidden met Radio Maria:
tijd | gebed |
6.45 uur | lezingendienst en morgengebed |
12.00 uur | Engel des Heren en middaggebed |
17.00 uur | Rozenkrans en Vespers |
22.00 uur | Completen en Rozenkrans |
Kruisweg en Passie
Het overwegen van de kruisweg is een krachtig gebed om ons met het lijden van de Heer te verenigen (het Katholiek Gebedenboek geeft er een tweetal op p. 209 en 245; veertigdagentijd vanaf p. 171).
Een andere manier om ons te verenigen met het lijden van de Heer is het overwegen van de Passie. Die lezen we met Palmzondag en Goede Vrijdag. Maar waarom niet al weken ervoor beginnen met het stapje voor stapje lezen en overwegen van dit deel van het evangelie dat op Palmzondag en Goede Vrijdag eigenlijk te veel is om echt te overwegen? Het Marcus-evangelie, dat we dit jaar lezen, geeft twaalf deeltjes volgens de Willibrordvertaling, en het Johannes evangelie acht deeltjes. En waarom niet alle passieverhalen van de evangelisten eens rustig lezen en overwegen en dan ook zien hoe elk van hen weer een eigen inkijk geeft in Jezus’ lijden en sterven voor ons?
En voor wie van muziek houdt: we kunnen de passie ook beluisteren, bijvoorbeeld:
- Mattheus: Youtube.com/watch?v=xkm19nfaXl4
- Tekst: matthauspassion.nadro.nl
- Johannes: Youtube.com/watch?v=w2LakofZAhw
- Tekst: www.vocoza.nl/concert/0303/0303tekst.html
Gewetensonderzoek
Mogelijk is de Veertigdagentijd een kans om meer dan anders ons geweten te onderzoeken en te werken aan het loskomen van een ondeugd die in ons leven is geslopen of die we al zo lang met ons meedragen. Een (meer)dagelijks bijzonder gewetensonderzoek, toegespitst op deze ondeugd kan ons helpen meer zicht erop te krijgen, haar lelijkheid meer aan ons hart te doen komen en God met aandrang te vragen om in deze tijd van genade de ondeugd (een stapje of stapje voor stapje) te overwinnen. Een biecht, en u mag de priesters daarvoor altijd bellen, mag helpen om los te komen van onze zonden en ondeugden. De Veertigdagentijd is immers de “tijd van meer toeleg op het bidden, van grotere aandacht voor de liefde tot de naaste, een tijd van grotere trouw aan de sacramenten waarin we zijn herboren”, zo zingen we in de eerste prefatie van de Veertigdagentijd.
Ik wens u een gezegende en vruchtbare Veertigdagentijd en graag in gebed verbonden.
Kapelaan Simons