Gewoon bloot mag niet op tv
Petitie voorbij 100 duizend ondertekenaars
De NTR (fusie van de Nederlandse Programma Stichting, Teleac en RVU) heeft een programma gemaakt om de schaamte over naaktheid te doorbreken bij kinderen van rond de 11 jaar. GezinsPlatform.NL heeft een klacht ingediend bij Kijkwijzer en Daniël van Deutekom (25) heeft een petitie opgezet aan de NPO (Nederlandse Publieke Omroepbestel) waarin wordt geëist dat de uitzending van het programma wordt geannuleerd.
Nadat het Jeugdjournaal op 4 maart een item toonde waarin het NTR-programma ‘Gewoon. Bloot.’ met een korte reportage werd aangekondigd, barstte de bom op met name internet, maar ook in andere media en bij enkele politieke partijen. Er zijn inmiddels ook Kamervragen gesteld. Het programma bestaat uit 8 afleveringen van 15 minuten dat vanaf 21 maart op de zondagen wordt uitgezonden na het Jeugdjournaal (rond 19.20 uur) op NPO Zapp. Iedere aflevering behandelt één van de volgende onderwerpen: het lichaam, huid & haar, billen, borsten, piemel, vagina, transgender en gewicht.
“Veel kinderen vinden het moeilijk om naar blote mensen te kijken en om over bloot te praten. Dat moet anders”, zeggen de makers van het nieuwe programma Gewoon. Bloot. Ze willen laten zien dat ieder lichaam heel normaal is. Kinderen worden op tv en internet, aldus de makers, dagelijks geconfronteerd met plaatjes die vaak gemanipuleerd zijn en niet tonen hoe een lijf er in het echt uit ziet. “Dat heeft impact op de manier waarop kinderen zichzelf zien en het ideaalbeeld dat ze hebben. Je kunt je wel voorstellen dat veel kinderen al op jonge leeftijd onzeker zijn over hun lijf.”
Voor veel mensen gaat het programma waar vreemden zich uitkleden voor een groep kinderen van rond de 11 jaar, die vervolgens allerlei vragen mogen stellen, veel te ver.
Klacht van GezinsPlatform.nl
GezinsPlatform Nederland heeft als eerste actie een klacht ingediend bij Kijkwijzer, de instantie die het programma heeft geclassificeerd als geschikt voor alle leeftijden. Een van de aangedragen argumenten is dat er in de samenleving juist steeds meer zorgen leven over de risico’s waar kinderen en jongeren vanwege toenemend (sociale) mediagebruik mee te maken krijgen zoals sexting etc.. “In dat kader is een belangrijke boodschap (onder andere van de politie) richting kinderen dat zij zich niet zomaar bloot moeten geven en dat zij geen foto’s van zichzelf moeten doorsturen. Het is tegen die achtergrond volstrekt onbegrijpelijk en contraproductief dat zelfs kinderen jonger dan twaalf jaar op TV zomaar te zien krijgen dat onbekenden voor een groep schoolkinderen uit de kleren gaan. Hiermee wordt een gezond gevoel van schaamte ondermijnd, wat zeker in de basisschoolleeftijd funest is. Ook de notie over wat onbekenden of bekenden wel of niet zouden mogen doen in de nabijheid van kinderen wordt ondermijnd terwijl dat voor (jonge) kinderen juist zo belangrijk is.”
GezinsPlatform.NL is van mening dat delicate onderwerpen die de integriteit van de mens raken, zoals zijn/haar eigen lichaam, niet geschikt zijn om publiek tentoon te spreiden. Kinderen verdienen in deze zelfs extra bescherming. Uiteraard is het belangrijk hun te leren dat wat je op tv en internet ziet met betrekking tot het lichamelijk uiterlijk van mensen lang niet altijd weerspiegelt zoals het in de echte wereld is. Die taak behoort in eerste instantie de ouders. Daar waar buiten het gezin aan deze bewustwording aandacht wordt besteed, moet dat altijd gebeuren met grote waardering voor de integriteit van kinderen en voorzichtigheid.
Petitie
Daniël van Deutekom was zo ontsteld over het programma en zag de reacties erop eerst even aan. Na een paar dagen is hij een petitie gestart om de NPO ertoe aan te zetten het programma niet uit te zenden. “Wij geloven dat elk mens trots mag zijn op zijn/haar lichaam en dat schaamte voor je figuur niet gezond is. Tegelijkertijd zijn wij van mening dat de onschuld van onze kinderen zo lang mogelijk beschermd dient te worden en dat blootstelling aan seksualiteit geleidelijk en in een veilige omgeving plaats dient te vinden. Kinderen horen geen vragen te hoeven stellen over de penispiercing van een naaktmodel die voor hun staat.
Dit is blootstelling en normalisatie van seksualiteit op een te jonge leeftijd, wat leidt tot het afbrokkelen van natuurlijke verdedigingsmechanismen bij de kinderen. Wij vrezen dat dergelijk lesmateriaal tot schade zal leiden en geloven dat dit echt grensoverschrijdend is. Wij roepen de NPO daarom op om de afleveringen die vanaf 21 maart uitgezonden zouden worden niet meer uit te zenden.”
Family7
Op woensdag 10 maart was Daniël te gast bij het programma Uitgelicht van Family7 waarin hij beschrijft hoe hij tot het opzetten van de petitie is gekomen. (het gesprek met Daniël begint om 5:00)